Alahai Sayang

budak hitam

Kambing

Assalammualaikum guys..

amboi tajuk aku ' kambing ' .. siapa sebenarnya kambing ni ? wohhhooooiiiii kau ke aku yang kambing?

haha..actually, di sebabkan family ain memang suka gileeee makan kambing ni . so dapat idea nak research sikit pasal kebaikan makan kambing ni atau nama omputihhh nya 'lamb'..huuhh cakap omputihhh..berpeluh plakk..hehee..

dulu lah..time raya je confirm akan buat kambing bakar @ kambing panggang ni . first time try makan dulu memang sakit kepala , macam nak pitam bakkk hangg . gile engko makan kambing sakit kepala,sah ada darah tinggi aku ni kan? tapi bile rasa sekali cam sedap plak..amek sekali lagi cicah plak dengan sambal kicap @ air asam...perrggghhh memang sedapp sampai menjilat jari kaki * tipu lah tu kan sampai jilat jari kaki.

lama-lama ain dah boleh terima dengan kambing ni..sedap kemain lagi...abi memang selalu jugak lah dulu-dulu buat lamb chop,sedappppp...okey..okey..sekarang berbalik pada apa yang sebenarnya nak dikongsikan dengan korang . okey ! lets start 

Kebaikan :

1. Kajian ACES berkenaan khasiat daging kambing matang berbanding lembu, kambing muda, bebiri, khinzir dan ayam mendapati bahawa daging yang dihasilkan oleh kambing adalah lebih pejal dan mengandungi komposisi khasiat yang lebih baik.

  • kolesterol rendah - kambing mengandungi paras kolestrol dan lemak tepu yang jauh lebih rendah berbanding daging lain, menjadikan ia sebagai pilihan makanan alternatif daging merah terbaik.
  • lemak rendah - Dengan menggunakan potongan daging seberat tiga auns atau 85 gram, didapati kambing hanya mempunyai 2.6 gram kandungan lemak berbanding lembu yang mempunyai 7.9 gram lemak, kambing muda (lamb) (8.1 gram), khinzir (8.2 gram) dan ayam (6.3 gram).

  • kalori rendah - Melihat dari segi kalori pula, kambing mempunyai 122 kalori (kal), berbanding lembu (179 kal), kambing muda (175 kal), khinzir (180 kal) dan ayam (162 kal).

  • lemak tidak tepu - kandungan lemak tidak tepu kambing jauh lebih tinggi berbanding daging jenis lain, ini adalah baik untuk pemakanan manusia memandangkan lemak tak tepu membantu merendahkan risiko penyakit jantung dan strok.

  • asid amino -  sebagai sumber protein ideal ialah ia mengandungi semua jenis asid amino yang diperlukan tubuh serta kandungan zat besi yang tinggi dan mampu membantu penghidap anemia.
Jika amalkan makan kambing ni,ni lah kebaikan dia :

1. Baik untuk jantung 
2. Mencantikkan kulit ( boleh putihkan kulit taw )
3. Meningkatkan rasa kasih dan sayang ( berkaitan dengan darah jugak lah )

info lain korang boleh rsearch sendiri...kikikiki....
selamat menjamu selera.



ok lah..adik ain dah merengek kat bawah nak ajak main...choooowww duluuuu...




Tiada ulasan: